o-charts

Kartat OpenCPN:lle

English - Español - Français - Deutsch - Nederlands - Norsk - Svenska - Eesti - Suomi - Polski


Karttojen yleiskatsaus


Suomen Liikennevirastoa vastaavat kansalliset merikarttalaitokset tuottavat viralliset alueelliset vektorikarttansa S-57 -muodossa. NOAA tarjoaa ilmaisia vektorikarttoja USA:ssa avoimessa S-57 -muodossa, mutta useimmissa maissa kartat on lisenssoitu ja ne ovat tarjolla vain salatussa muodossa kuten S-63. Myös salatut oeSENC-kartat on S-57 -aineistosta johdettuja.

Ei kuitenkaan kannata unohtaa rasterikarttoja vaihtoehtoisena ja joskus ainoana luotettavana tai saattavana olevana karttana jollekin mielenkiintoiselle purjehdusalueelle. Lisäksi useat OpenCPN:n käyttäjät suosivat rasterikarttoja vektorikarttojen sijaan, joten o-Charts haluaa vastata myös heidän toiveisiin. Lisenssoidut rasterikartat oeRNC muodossa mahdollistaa noiden rasterikarttojen käyttämisen OpenCPN:ssä.

oeSENC kartat

OpenCPN:n salatut elektroniset merikartat (OpenCPN Encrypted System Electronical Nautical Charts, oeSENC) ovat edullisimmat saatavissa olevat laadukkaat vektorikartat. o-Charts saa S-57 -aineiston suoraan kansallisilta toimistoilta, salaa ne oeSENC-muotoon ja toimittaa karttasarjat kullekin käyttäjälle OpenCPN:ään. Jos purjehdusalueeltasi on olemassa oeSEN-karttoja, ne ovat todennäköisesti paras vaihtoehto hankkia ajantasaiset laadukkaat vektorikartat kohtuullisin kustannuksin.

Poiketen S-63 tai USA:n S-57 -kartoista oeSENC-kartat eivät ole "virallisia karttoja" tai "ENC"-karttoja kaupallisten kuljetusvaatimusten mukaan, koska niitä ei ole julkaissut tai sertifioinut mikään virallinen laitos. Näin siitäkin huolimatta että kartta-aineisto on sama. Yksityiskohdat oikeudellisista puitteista ja oeSENC-karttojen käytöstä löydät loppukäyttäjän lisenssisopimuksesta EULA:sta.

oeRNC kartat

OpenCPN salatut rasterimerikartat (OpenCPN Encrypted Raster Nautical Charts, oeRNC) ovat lisenssoituja tunnetuilta tekijöiltä tai suoraan merikarttalaitoksilta, pakattuja ja salattuja OpenCPN:ään. Näitä kuten ei oeSENC vektorikarttojakaan voida missään tapauksessa pitää virallisina karttoina vaikka ne näyttävät täsmälleen samoilta kuin viralliset kartat.

S-63 -käyttölupa

S-63 -kartat ovat virallisia vektorikarttoja ympäri maailman. Monilla suosituilla veneilyalueilla S-63 -karttojen tarkkuudessa on kuitenkin toivomisen varaa, koska niiden paino on kauppamerenkulun vaatimuksissa. Kartat on myös on suhteellisen kalliita. o-Charts myy S-63 -käyttölupaa eli avainta, joka oikeuttaa OpenCPN-käyttäjälle käyttölisenssin S-63 -karttojen jakelijalla. o-charts.org on solminut sopimukset S-63 lisäarvon tarjoavien jälleenmyyjien (Valued Added Resellers eli VAR) kanssa kuten ChartWorld, jotka tarjoavat suoran jakelukanavan.