Nederlandstalige Handleiding voor OpenCPN.

Vector Kaarten voor OpenCPN

Tegenwoordig maken de Hydrografische bureaus wereldwijd hun officiële vector kaarten in S-57 formaat. NOAA levert gratis vector kaarten voor de USA in eenvoudig S-57 formaat, maar in de meeste landen zijn ze alleen met een betaalde licentie leverbaar in versleutelde afgeleide formaten zoals S-63 of oeSENC.

oeSENC Kaarten

OeSENC kaarten (OpenCPN Encrypted System Electronical Nautical Charts) zijn de voordeligste vector kaarten. Wij krijgen de S-57 data rechtstreeks van de Hydrografische Bureaus, versleutelen ze in oeSENC formaat en leveren de kaartensets voor individueel gebruik in OpenCPN. Als jouw vaargebied beschikbaar is zou dit je eerste keuze moeten zijn.

S-63 UserPermits

S-63 kaarten zijn officiële vector kaarten met een wereldwijde dekking. Maar veel populaire watersportgebieden zijn slecht beschikbaar omdat ze voornamelijk voor de commerciële beroepsvaart gemaakt worden. Bovendien zijn ze nogal duur. Wij verkopen S-63 UserPermits, de "sleutel" die de gebruiker van OpenCPN in staat stelt de licentiekaarten van S-63 distributeurs te kopen en te gebruiken. O-charts.org heeft een overeenkomst met Valued Added Resellers (VAR) zoals ChartWorld die directe bestel mogelijkheden biedt.

Als de computer waarop je je kaarten wilt installeren verbonden is met het internet, volg dan de stappen bij Get charts online.
Als de computer waarop je je kaarten wilt installeren NIET verbonden is met het internet, volg dan de stappen bij Get charts offline.
Om kaarten te installeren op Android, volg dan de stappen bij Get charts online.

Lees vóór je een licentie koopt de Veel Gestelde Vragen (FAQ's) aan het einde van deze pagina.

Get charts online

Windows / Mac / Linux

1. Download en installeer de oeSENC plugin (Alleen voor OpenCPN versie 4.6 of hoger). Als je de oeSENC plug-in al geïnstalleerd hebt update die dan naar de laatste versie.

2. Ga naar OpenCPN, Opties → PlugIns → oeSENC en klik op inschakelen.

3. Ga naar o-charts winkel en koop een licentie voor je kaarten waar je in geïnteresseerd bent. Onthoudt je aanmeldgegevens (e-mail en wachtwoord). Je hebt ze later weer nodig.

4. Ga naar OpenCPN, Opties → Kaarten → tabblad oeSENC Charts en klik op De Kaartenlijst vernieuwen. Gebruik, indien nodig, de pijltjes om verborgen tabbladen zichtbaar te maken.

5. Log in met je o-charts aanmeldgegevens.

6. Als je al eerder kaarten hebt besteld krijg je een lijst met “System Names”. Dat is de naam van de computer waarvoor je de kaarten hebt besteld.

Als je nog niet eerder kaarten hebt besteld maak je een computernaam om je systeem te koppelen. Minimaal 3 en maximaal 15 letters. Géén hoofdletters, cijfers, symbolen of spaties gebruiken!

7. Volg de instrukties op het scherm om de kaarten (licenties) die je in de o-charts shop hebt gekocht te downloaden en te koppelen aan je computer.

8. Als de kaart voor je computer is voorbereid krijg je een e-mail met een download link voor je kaart. Je kunt deze mail overslaan.

Android

1. Voor Android 4.4 (of hoger) installeer je, vanuit de Play Store, de app OpenCPN 1.0.13 (of hoger).

2. Installeer vanuit de Play Store de oeSENC-plug-in voor OpenCPN om te controleren of je apparaat compatibel is.

3. Ga naar o-charts winkel en koop een licentie voor je kaarten waar je in geïnteresseerd bent. Onthoudt je aanmeldgegevens (e-mail en wachtwoord). Je hebt ze later weer nodig.

4. Terug naar OpenCPN, Opties → Kaarten → tabblad oeSENC Charts en klik op Add/update oeSENC chart om in te loggen met je o-charts inlog gegevens. Gebruik, indien nodig, de blauwe pijltjes om verborgen tabbladen zichtbaar te maken.

5. Volg de instructies op het scherm om de kaarten te downloaden voor het apparaat dat je bij je bestelling in de shop van o-charts shop hebt aangegeven.

6. Als de kaart voor je computer is voorbereid krijg je een e-mail met een download link voor je kaart. Je kunt deze mail overslaan.

Updates

Bezoek van tijd tot tijd Opties → Kaarten → oeSENC-kaarten gaan om te zien of er een nieuwe update beschikbaar is. DE-, FR- en NO-kaartensets worden wekelijks bijgewerkt. UK, BE, NL, IS, HR en ES kaartensets worden elk kwartaal geactualiseerd.

Get charts offline

Windows / Mac / Linux

Voor computers zonder internetmogelijkheid maak je een “Vingerafdruk” bestand aan. Kopieer dat naar de de o-charts site op een computer waar je wél een internet verbinding hebt. Daar kan je een “Request” (verzoek) tot downloaden van je kaart doen. Kopieer de ontvangen bestand(en) op een verwisselbaar medium en kopieer dat naar de gewenste computer.

1. Download en installeer op de gewenste computer de oeSENC plugin (Alleen voor OpenCPN versie 4.6 of hoger). Als je de oeSENC plug-in al geïnstalleerd hebt update die dan naar de laatste versie.

2. Ga naar OpenCPN, Opties → PlugIns → oeSENC en klik op inschakelen. Maak via Voorkeuren een Vingerafdruk De plug-in maakt daar een bestand van. Voor Windows en macOS wordt meteen een kopie van dat vingerafdrukbestand op je bureaublad gezet. Voor Linux staat dat bestand op ~/.opencpn folder.

3. Kopieer de vingerafdruk op een verwisselbaar medium en zoek een computer met een internet verbinding.

4. Ga naar o-charts winkel en koop een licentie voor je kaarten waar je in geïnteresseerd bent.

5. Ga naar de My oeSENC Charts pagina en maak daar een System identifier door de vingerafdruk te kopiëren en geef de gewenste computer een naam.

6. Selecteer een sytem-name voor elke kaart waarvoor je een licentie hebt gekocht. Eenmaal toegewezen kan dat niet meer gewijzigd worden. Als je computer kapot gaat kan je, als back-up, een tweede systeemnaam toevoegen voor elke kaartenset. In dat geval maak je voor je nieuwe computer een nieuwe System Identifier.

7. Maak een Request (verzoek) door op de knop te klikken die verschijnt in de kolom Last requested en de kaart wordt voorbereid. Hoe lang dat duurt hangt af van de grootte van de kaart, de wachtrij op de server, de netwerk belasting van dat moment. Maar het zal nooit langer duren dan 2 uren. In de praktijk praten we zelfs over enkele minuten.

8. Je ontvangt een e-mail met een download link, maar je kunt ook direct downloaden vanaf de My oeSENC Charts pagina op de website. Als je de kaart niet binnen één week hebt gedownload moet je een nieuw Request (verzoek) aanmaken. Download de kaart, kopieer die op een verwisselbaar medium en ga weer naar je boot.

9. Op de gewenste computer de kaart uitpakken in een map naar keuze en installeer je kaart zoals je dat gewend bent en alles is klaar.

Updates

DE-, FR- en NO-kaartensets worden wekelijks bijgewerkt. UK, BE, NL, IS, HR en ES kaartensets worden elk kwartaal geactualiseerd. Om de kaarten te updaten ga je naar de My oeSENC Charts pagina op de website. In de kolom Last requested kan je zien wat de laatste nieuwe versie is. Een update is automatisch inbegrepen, maak je dus geen zorgen als je een tussentijdse update gemist zou hebben. Verwijder de oude kaart van je computer (of bewaar hem op een andere plaats op je computer), download en installeer de nieuwe kaart zoals gebruikelijk. Na een jaar na de aankoop kan je geen Request meer aanmaken. Ook niet voor een back-up.

Expired charts

De licenties voor je kaartensets verlopen 1 jaar na aankoopdatum. Daarna blijven ze wel werken en dus zichtbaar op je computer maar ze kunnen niet meer ge-updated worden, je kaart is dus niet meer bijgewerkt. Om je licentie te vernieuwen moet je dus een nieuwe kaartenset kopen. Er zijn echter sommige kaartensets met een voordelige “verleng” optie om de licentie met een jaar te verlengen. Dat kan alleen gedurende 1 jaar dat volgt op het verlopen van de licentie. Ga in de shop naar My oeSENC Charts en volg de instrukties om je verlopen kaarten opnieuw te kopen of (indien beschikbaar) te verlengen (refresh product).

Veel Gestelde Vragen (FAQ's)

Voor welke besturingssystemen is de oeSENC plug-ingeschikt?

oeSENC charts will work on Windows, Mac, Android and Linux systems (included ARM boards).

En als ik de software installeer op een "Virtuele" computer?

Dat zal niet gaan werken. Wij moeten in opdracht van de licentiegevers alles doen om illegaal kopiëren tegen te gaan.

Can I use oeSENC charts on iOS?

No. There is no version of OpenCPN for iOS.

Wat gebeurt er als ik mijn besturingssysteem update?

Met de normale beveiligings-updates zouden er geen problemen moeten zijn. Maar versie upgrades zijn onvoorspelbaar en kunnen je kaarten onbruikbaar maken.

Wat gebeurt er als mijn kaarten onbruikbaar worden of mijn computer het begeeft?

Als je computer het begeeft kan je met de back-up de kaartensets op een tweede systeem installeren.

Voor hoeveel systemen telt een "dual boot" systeem?

Elke Hardware/Software combinatie telt als een apart individueel systeem.

Wat gebeurt er als ik OpenCPN update?

Niets. Je oeSENC kaarten werken zoals je gewend bent.

Wat gebeurt er als mijn licentie na een jaar na aankoopdatum verlopen is?

Je kaarten zullen niet verdwijnen maar je zult een nieuwe licentie moeten kopen als je de kaarten wilt updaten.

Kan ik oeSENC kaarten op andere dan OpenCPN software gebruiken?

Nee, oeSENC kaarten werken alleen met OpenCPN.

S-63

Lees vóór je een licentie koopt de Veel Gestelde Vragen (FAQ's) aan het einde van deze pagina.

Windows / Mac / Linux

1. Systeem is de computer die je gebruikt voor OpenCPN. De kaartenset die je met licentie koopt bij een Valued Added Resellers (VAR) zoals ChartWorld kan alleen specifiek daarop gebruikt worden. Download en installeer de S-63 plugin (Alleen voor OpenCPN versie 4.2 of hoger).

2. Ga naar OpenCPN, Opties → PlugIns → S-63 en klik op "inschakelen". Ga dan naar Opties → Kaarten → S-63 Kaarten → Certificaten ..... en maak een System Identifier file (Vingerafdruk) voor jouw systeem door te klikken op Create System Identifier file. Meer informatie

S-63

3. Ga naar de o-charts winkel en koop daar een UserPermit.

S-63

4. Ga naar de Mijn S-63 UserPermits pagina en maak daar een InstallPermit door je vingerafdruk te uploaden en je UserPermit te selecteren.

S-63
S-63

5. Ga naar de VAR winkel en koop met gebruikmaking van je UserPermit nummer de gewenste S-63 kaarten.

6. Download je S-63 kaartenset bestanden en pak ze uit.

7. Ga naar Opties → Kaarten → S-63 Kaarten → Certificaten ..... en geef je UserPermit in bij de Nieuwe "UserPermit" knop. Geef je InstallPermit in en klik op Nieuwe "InstallPermit". Meer informatie

S-63

8. Ga naar Opties → Kaarten → S-63 Kaarten → Kaartcellen. Klik op "Import Cell Permits" om binnen je S-63 kaartenset het bijbehorende PERMIT.TXT bestand te vinden. Importeer je S-63 kaartensets door te klikken op Import Charts/Updates en zoek de map ENC_ROOT. Meer informatie

S-63

9. OpenCPN maakt automatisch de nodige eSENC bestanden. Klaar!

Veel Gestelde Vragen (FAQ's)

Waarom S-63 kaarten?

Het zijn de officiële en in het algemeen de meest up-to-date verkrijgbare kaarten. Vectorkaarten voor kaartplotters voor de watersportmarkt zijn de beste afgeleiden daarvan. Sommige hebben extra toegevoegde opties.

Waarom moet ik betalen voor een UserPermit?

Wij verzorgen deze werkzaamheden en moeten permanent terugkoppelen met de IHO. De structuur en de kosten zijn tot een minimum teruggebracht. Als we een groot economisch succes bereiken dan vloeien de opbrengsten terug naar OpenCPN.

Op hoeveel systemen kan ik mijn kaarten gebruiken?

Standaard maar op één systeem, maar in de praktijk worden tot soms 5 installaties getolereerd.

Voor hoeveel systemen telt een "dual-boot" systeem?

Elke Hardware / Software combinatie is een losstaand systeem en heeft dus een eigen InstallPermit nodig.

En als ik de software installeer op een "Virtuele" computer?

Dat zal niet gaan werken. Wij moeten in opdracht van de licentiegevers alles doen om illegaal kopiëren tegen te gaan.

Ik moest mijn besturingssysteem opnieuw installeren. Nu is de InstallPermit niet langer geldig.

Maak een nieuwe InstallPermit.

Mijn computer is "overleden". Kan ik de kaarten opnieuw installeren?

Ja, in dit geval "kost" het je slechts een nieuw InstallPermit voor je nieuwe computersysteem.

Kan ik mijn InstallPermit en de kaarten op een USB-stick zetten en ze gebruiken op verschillende systemen?

Dit is de constructie met een hardwaredongel. Wij vinden het niet rendabel om USB-sticks of Dvd's wereldwijd te versturen. Daarom hebben wij gekozen voor een software dongel oplossing. Het antwoord is dus nee.

Wat kosten S-63 kaarten en waarom zijn ze soms zo duur?

De winkelprijs is vastgesteld door de afzonderlijke Hydrografische Bureaus. Hun klanten zijn bijvoorbeeld rederijen of officiële overheidslichamen, niet de pleziervaart. Dit is een bekend probleem en daarom zijn er onder de recreatievaarders weinig klanten. Er moet nog heel wat gelobbyd worden om tot betere oplossingen te komen. Hulp van mensen met de juiste contacten wordt zeer op prijs gesteld.

Kan ik de UserPermit gebruiken om kaarten te kopen om die op andere navigatiesoftware dan OpenCPN te gebruiken?

Nee, de UserPermit is slechts op één systeem geldig, in dit geval dus met OpenCPN.

Mijn tijdelijke licentie verloopt binnenkort. Wat gaat er gebeuren?

De kaarten zullen niet verwijderd worden en blijven dus zichtbaar. Maar er verschijnt wel een waarschuwing dat de licentie verlopen is.

OpenCPN is open source. Waar is de code voor de S-63 plug-in?

Om te kunnen werken met S-63 kaarten moeten we er zeker van zijn dat bij gebuik van de software er geen kopieën gemaakt kunnen worden van versleutelde kaartcellen . Daarom heeft de plug-in een open-source en een binair gedeelte. Net zoals de BSB-4 en de NV-Verlag kaarten plug-in.